Over Bambam

Bambam restaureert natuursteen onderdelen in (monumentale) woonhuizen en andere gebouwen. Bijvoorbeeld: topgevels, stoepjes, trappenhuizen, natuurstenen balkons, dragende consoles, gevelstenen, lijstwerk, trappen, dorpels en bordessen, marmeren vloeren, lambriseringen, schouwen, vensterbanken, aanrechtbladen. Ook kunnen we het ontwerp en de uitvoering verzorgen van speciale grafmonumenten, gevelstenen, brievenbussen, huisnummers, e.d..

Bambam werkt niet volgens een vast draaiboek, zorgvuldigheid staat voorop. Per project nemen we de schade op en onderzoeken de oorzaak van de schade. Op basis van onze bevindingen en de wensen van de opdrachtgever doen we een restauratievoorstel. Deze manier van werken is altijd terug te zien in het resultaat: een duurzame restauratie die nauwelijks zichtbaar is als restauratie maar wel weer veilig en beschermd tegen alle invloeden van buitenaf.

Naast het dagelijks werk zetten we ons bij Bambam in voor het behoud en de overdracht van kennis over het ambacht en het daarbij behorende vakmanschap. We vinden het belangrijk dat meer mensen (en jongeren!) ervaren hoe mooi het is om met je handen te werken. Het opleiden van jonge mensen tot (restauratie) steenhouwers is bovendien een monumentale noodzaak: hoe zullen we anders ons historisch erfgoed ook in de toekomst kunnen onderhouden?

Bambam video

Bambam in de media

Testimonials

“Bambam Steenhouwers is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Het onderhoud van het Poortgebouw van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam is een langlopend project met van tijd tot tijd natuursteenwerkzaamheden. Bambam stelt dan vaak creatieve oplossingen voor. Ook weten ze aan (betaalbare) historische bouwmaterialen te komen, ze luisteren goed en maken betrouwbare offertes. Ook over de restauratie-vakgenoten die ze voorstellen (zoals bijvoorbeeld een smid voor het herstel van gietijzeren kolommen) zijn we heel tevreden.“

“Het halen van de beste kwaliteit, plezier in het werk, een voorkeur voor technisch en artistiek uitdagend werk (gecombineerd met een voldoende omzet), staan nog steeds centraal. Ook in de 1e controletoets merkte het auditteam op dat dit zeer kenmerkend voor Bambam is. Het bedrijf onderscheidt zich daarin van andere erkende steenhouwers. Het werk dat het auditteam in de werkplaats, en op de twee bezochte locaties in Haarlem beoordeelde, was vakkundig én artistiek van hoog niveau. Bambam denkt in het belang van het monument. .Dit was onder andere zichtbaar op begraafplaats Kleverlaan waar Steven Janse de opdrachtgever heeft kunnen overtuigen dat een snelle oplevering niet tot de gewenste kwaliteit leidt en dat het bij bepaalde graven geen zin heeft om zaken te repareren als niet de hele constructie eronder eerst aangepakt wordt.”

Adviserende rol

Bambam heeft inmiddels veel kennis en ervaring in huis. Daarom wordt ons ook regelmatig gevraagd om advies uit te brengen. Zo’n advies kan kort en krachtig zijn maar kan ook bestaan uit de complete inventarisatie van een monumentaal pand. Daarbij omschrijven we alle schades en geven advies over de  herstelwerkzaamheden. Op basis van het uitgebrachte advies kan de opdrachtgever besluiten om Bambam in te huren of om offertes aan te vragen bij meerdere restauratiebedrijven.